Endodonție - Tratamentul de canal

Medicina dentară este foarte complexă și cuprinde mai multe ramuri. Endodonția este unul dintre segmente și se ocupă și prevenirea, diagnosticarea și vindecarea afecțiunilor cauzate de țesutul moale aflat în interiorul dinților. În termeni medicali, acest țesut este denumit „pulpa dentară” sau, mai comun, „nervul dintelui”.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Tot ce trebuie să știi despre endodonție (tratament de canal)

Medicina dentară este foarte complexă și cuprinde mai multe ramuri. Endodonția este unul dintre segmente și se ocupă și prevenirea, diagnosticarea și vindecarea afecțiunilor cauzate de țesutul moale aflat în interiorul dinților. În termeni medicali, acest țesut este denumit „pulpa dentară” sau, mai comun, „nervul dintelui”.

Endodonția, deși mai puțin cunoscută ca și ramură a medicinei dentare, are la bază tehnici și intervenții de care pacienții se tem cel mai mult. În realitate, frica este generată de mituri extrem de vehiculate, dar care aparțin trecutului.

Dacă acum câțiva ani în urmă se putea vorbi despre dureri insuportabile atunci când mergeai la medicul stomatolog, în prezent, lucrurile s-au schimbat. Instrumentele folosite, produsele pentru anestezie și aparatura medicală sunt de ultimă generație, create special spre confortul pacienților.

tratament de canal

Poate vă întrebați cine se ocupă de această ramură a medicinei dentare. Fiecare medic stomatolog are pregătire și în acest sens, însă, pentru problemele sau dificultățile sesizate înainte, în timpul sau după tratament, vei fi îndrumat către un medic endodont cu pregătire specifică.

Cabinetul nostru colaboreaza cu medic specialist endodont care pot veni oricând în întâmpinarea pacienților. De asemenea,dispunem de tratamente rotative și obturație la cald. De asemena am adus microscop de ultimă generație pentru a mării câmpul vizual al medicului și pentru a obține cele mai bune rezultate. Scopul principal este de a-ți readuce în cel mai scurt timp posibil zâmbetul pe buze.

Cât durează și cât de dureros este un tratament endodontic?

Mai mult decât timpul petrecut pentru un astfel de tratament, marea majoritate a persoanelor se întreabă cât este de dureros. Ținând cont de faptul că vorbi despre pulpa dentară și o lucrare pe canal, deja ți-ai imaginat cam ce ar trebui să suporți.

Nimic mai fals. În realitate, lucrurile se desfășoară extrem de simplu și fără dureri, sub anestezia locală profundă. Medicul endodont își face treaba cu profesionalism și pasiune, își dorește ca pacienții să se întoarcă fără griji în cabinetul. Scopul este de a trata afecțiunile dentare cu minimul de efecte negative asupra pacienților.

Tratamentul endodontic durează aproximativ 1-2 ore, dacă vorbim despre cazurile generale, simple. Totul se desfășoară, deci, într-o singură ședință dacă lucrurile nu prezintă complicații. În cazul complicațiilor tratamentul se poate întinde și pe mai multe ședințe.

Ceea ce este adevărat, în cazul tratamentelor endodontice este faptul că la finele acestora există posibilitatea de a acuza sensibilitate la nivelul dintelui. Însă, și pentru această situație există un mod de tratament prin antiinflamatoare sau analgezice moderate pe care medicul ți le poate prescrie.

2 aspecte urmărite și tratate de ramura endodonției

Dinții sunt accesoriul natural al fiecărei persoane. Depinde doar de noi cum avem grijă de acest accesoriu de preț, însă trebuie să ne asumăm și efectele neplăcute ce decurg dintr-o eventuală indiferență.

Momentele de fericire și entuziasm nu trebuie să fie copleșite de complexul referitor la aspectul danturii. Pentru un zâmbet perfect, medicii stomatologi sunt partenerii ideali la care să apelezi nu doar în faza de tratare, ci și de prevenție.

În ceea ce privește endodonția, iata câteva aspecte pe care acest segment al medicinei dentare îl urmărește:

Înlăturarea infecțiilor

Primordial în tratamentul endodontic este eliminarea infecțiilor dentare prin înlăturarea factorilor generatori. Cariile reprezintă principalul motiv al apariției infecțiilor de la nivelul pulpei dentare. Evoluția acestora înseamnă o pătrundere a microbilor din cavitatea bucala prin zonele afectate de procesul carios în smalț și dentină ajungand la pupa dentara si producand inflamația acesteia.

Există și alți factori care pot face o persoană mai predispusă la apariția infecțiilor. Pentru elucidarea acestor situații, dar și pentru a afla în ce stadiu se află dinții tăi, ideal este să apelezi la un profesionist. În acest mod, poți preveni numeroase intervenții, infecții sau extracții.

Inflamațiile sunt un rezultat normal de apărare al organismului în fața agenților microbieni. Apariția umflăturilor gingiei nu sunt decât un semnal de alertă pe care corpul îl transmite.

Protejarea ulterioară a dintelui

După ce prima etapă a endodonției s-a finalizat, iar agenții vătămători au fost eliminați, dinții trebuie protejați de alte agresiuni. Canalele radiculare vor fi, deci, sigilate pentru a împiedica apariția unor comunicări între cavitatea bucală și țesutul parodontal apical. În special din cauza lucrării efectuate în acea zonă, lucrurile se pot complica într-un timp extrem de scurt dacă nu se respectă și următorii pași.

Se recomandă acoperirea cu coroană pentru a evita fracturarea dintelui. Dinții tratați endodontic devin casanți fără sursă de apă/limfă de la interior, mai ales in cazul pacientilor care forțeză cu alimente dure.

Durata de viața medie, conform studiilor, a unui dinte tratat endodontic este de 7 ani. Noi ne dorim să îmbunătățim aceste numere și să oferim soluții optime pentru ca dintele să ramână pe arcadă cât mai mult timp posibil.

Contactează-ne!

Sună la:
0770 308 743
031 069 93 66
Scrie-ne la:
office@dentago.ro

Fă o programare:

Completează formularul de mai jos în vederea unei programări și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.

  dentago

  Dentago este partenerul tău în drumul spre obținerea și întreținerea sănătății dentare.
  Credem cu tărie că toată lumea merită un zâmbet grozav și acces la treatment de calitate – de aceea am pregătit prețuri accesibile, consiliere financiară, abonamente și reduceri surpriză.

  Solicită o programare la:
  Program

  Toate drepturile rezervate © 2017-2022 DentaGo.
  Website creat, promovat și administrat de CRIL DEV.

  No menus found.
  bt_bb_section_top_section_coverage_image
  0770 308 743
  031 069 9366