Obturație / Plombe / Carii

Cariile sunt una dintre principalele probleme dentare pentru care mergem la dentist. Prezența acestora poate fi cauzată adesea de igiena orală necorespunzătoare și de neefecturarea regulată a controalelor stomatologice. Pentru tratarea cariilor, se va face un procedeu numit obturație, mai exact, umplerea dintelui cu anumite materiale, în vederea restaurării acestuia.

bt_bb_section_bottom_section_coverage_image

Ce este o obturație dentară?

Este tehnica pe care medicii stomatologi o folosesc pentru a trata și restaura un dinte care este afectat de o infecție carioasă. Scopul acestei proceduri este de a elimina cariile dentare și a readuce partea deteriorată la anatomia și funcționalitatea sa pierdută. Este o procedură foarte simplă, care se efectuează sub anestezie locală și, de obicei. Datorită acestei proceduri, dinții noștri pot fi supuși altor tipuri de tratamente, cum ar fi albirea, coroanele, fațetele dentare.

plombe carii

Care sunt etapele care urmează?

După ce au fost curațate cariile, se vor umple golurile care au rămas pe suprafața dințiilor cu materiale numite composite. Dacă cariile nu sunt tratate în stadiile sale primare, infecția poate evolua, iar astfel va avea loc și afectarea pulpei dentare, pe care o cunoaștem sub denumirea de ”nerv”, iar durerile devin de nesuportat.

Pașii care se urmează pentru tratarea cariilor dentare:

Anestezie

Dacă cavitatea este foarte adâncă și afectează dentina, locul în care se află terminațiile nervoase, se va aplica anestezie locală și apoi anestezie plexală/regională pentru ca disconfortul să fie minim.

Eliminarea cariilor

După efectuarea anesteziei, se va îndepărta țesutul dezintegrat de pe dinte.

Umplerea

La curățarea cavității, dintele va avea o gaură care va fi umplută, cu compozit. Medicii vor folosi o lumină specială (lampă), astfel încât umplutura să se întărească și să rămână fixă.

Materialele alese de noi sunt japoneze Gaenial produs de GC, cu rezistență ridicată la presiune și la fisurare, combinate cu coeficient scazut de elasticitate, radioopace ceea ce face facilă controlarea radiologică. Materiale din gama de top cu usoare adaptabilitate coloristică pentru o estetică deosebită

Finisare

Pentru ca materialul adăugat pe suprafața dintelui să nu deranjeze pacientul, iar acesta să poată mesteca/mușca corespunzător, se va șlefui compozitul, astfel încât să se obțină rezultatul estetic și funcțional dorit.

Ce materiale se folosesc?

Astăzi este foarte comun ca stomatologii să utilizeze compozit pentru a umple cavitățile cauzate de carii.

Umplere cu compozit: Este în prezent cel mai actualizat material pentru restaurarea cariilor dentare. Are avantajul de a fi foarte durabil și reușește să imite culoarea dintelui în sine. Astfel, estetica dentară este mai bună și este posibilă menținerea unui aspect natural al dintilor.

Umplere cu porțelan: Umpluturile din porțelan sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de inlay sau onlay. Pentru a efectua acest tip de umplere, este nevoie ca materialul să fie făcut în laborator, iar apoi aplicat pe dinte. Dezavantajul lucrării cu porțelan este costul său mai ridicat.

Doar pentru tratarea cariilor este utilă obturația?

O plombă/obturație dentară nu se face numai ca urmare a apariției cariilor, și în situații precum:

Prezența unui compozit vechi care este uzat și poate începe să erodeze, astfel încât este indicat să îl schimbați. Modificări estetice ale dintelui, din punct de vedere al formei, culorii și poziției.

Cum să preveniți apariția cariei dentare

Cavitățile sunt zone deteriorate permanent pe suprafața dură a dinților, care devin mici deschideri sau găuri. Acestea sunt cauzate de o combinație de factori, cum ar fi bacteriile din gură, gustările frecvente, consumul de băuturi zaharoase, acidulate. De asemenea, periajul care nu se efectuează zilnic conduce la apariția apariției plăcii bacteriene.

Cariile sunt una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate din lume. Acestea sunt mai ales frecvente la copii, adolescenți și adulți mai în vârstă. Dar oricine are dinți poate avea carii, chiar și copiii.

Unele dintre cele mai eficiente sfaturi pentru a evita apariția cariilor și, în consecință, a plombelor dentare sunt următoarele:

  • Periați dinții de trei ori pe zi și, ideal, după fiecare masă, folosind o pastă de dinți cu fluor.
  • Ața dentară este necesară pentru a complete periajul.
  • Clătiți gura cu apă de gură după spălare.
  • Consultați medicul dentist în mod regulat.
  • Mâncați alimente sănătoase pentru dinți și gingii.
  • Evitați consumul alimentelor bogate în zahăr.

Dacă aceste cavități (cariile) nu sunt tratate, ele devin mai mari și afectează structura dinților. Ele se pot complica provocând dureri de dinți severe, infecții și pierderea dinților. Vizitele regulate la medicul dentist și obiceiurile bune de periaj (mai ales folosirea aței dentare) sunt cea mai bună protecție împotriva cariilor.

Contactează-ne!

Sună la:
0770 308 743
031 069 93 66
Scrie-ne la:
office@dentago.ro

Fă o programare:

Completează formularul de mai jos în vederea unei programări și te vom contacta în cel mai scurt timp posibil.

    dentago

    Dentago este partenerul tău în drumul spre obținerea și întreținerea sănătății dentare.
    Credem cu tărie că toată lumea merită un zâmbet grozav și acces la treatment de calitate – de aceea am pregătit prețuri accesibile, consiliere financiară, abonamente și reduceri surpriză.

    Solicită o programare la:
    Program

    Toate drepturile rezervate © 2017-2024 DentaGo.
    Website creat, promovat și administrat de CRIL DEV.

    No menus found.
    bt_bb_section_top_section_coverage_image
    0770 308 743
    031 069 9366