Vremea devine tot mai placută și ne invită să ne scoatem copiii la joacă în aer liber, ceea ce este grozav!
Dar, ca părinți, trebuie să avem câteva cunoștințe despre micile măsuri de urgență în cazul în care copilul suferă traumatisme dentare.
1. Fracturi în smalț și dentină
Se pierd doar mici fragmente din dinte. Nu necesită îngrijiri la dintele de lapte.
2. Fracturi în dentină penetrante
Apare culoarea rosie a pulpei, sângerare și durere. Necesită tratament stomatologic de canal. Vizita de urgență a dentistului pentru a evita complicațiile.
3.Fracturi ale dintelui permanent
Fragmentul de dinte spart trebuie căutat și menținut în ser fiziologic, apă, lapte și mers cât mai repede la medicul stomatolog pentru a fi repoziționat.
4. Luxatii
Dintele se deplasează din pozitia lui. În acest caz trebuie văzut de medicul stomatolog pentru repoziționare și imobilizare. Copilul va avea o dietă de consistență moale pentru o perioadă de timp.
5. Avulsie
Pierderea dinților de lapte este urmată de o mică sângerare și nu necesită îngrijire imediată, dar trebuie văzut de medicul stomatolog. Dacă pierderea apare mult mai devreme față de erupția dintelui permanent, va fi necesar un menținător de spațiu pentru a evita migrarea dintelui permanent.
Avulsia – pierderea accidentală a dinților permanenți – trebuie mers de urgență la medicul stomatolog pentru replantare. Dintele se păstrează în ser fiziologic. Această replantare trebuie să aibă loc în maxim 2 ore de la producerea accidentului.
6. Leziuni ale părților moi: gingie sau buză.
Se ține presiune pentru a opri sângerarea. Dacă sângerarea continuă după 5 minute, trebuie mers la camera de gardă unde copilul va fi evaluat.
ATENȚIE!
Atât în cazul dinților permanenți cât și a celor de lapte trebuie supravegheat să nu apară necroza, moartea nervului dentar care se complică de obicei cu gangrena și abces apical.
Ce urmărim:
- dintele să nu se modifice la culoare
- apariția durerii poate fi sau nu prezentă
- apariția unui abces apical care apare pe gingie deasupra dintelui ca o pungă de puroi.
Ce este de facut:
Dintele aflat în proces infecțios, netratat pe termen lung, va face abcese repetate și pot duce la complicații, atât la dintele de lapte cât și la cel permanent.
Pentru urgențe vă stăm la dispoziție la numărul de telefon 0770 308 743.